Thursday, July 22, 2010

Through the Misty Morn the
Twlight Breaks, I think this is
a song. That is the inspiration
for the room. A place of tranquility
'til dawn. Quiet, misty colors on
the walls, clear sky above, glowing
light, it's a happy day to get up here!
The Gothic details of the plaster
moldings peak the interest in the
new day. The secluded niches
carved into the recesses of walls,
all create a place of calm,
serenity and peace.

Did I just tell you a fairy tale?
Do you feel sleepy too?
Posted by Picasa
The Private Sitting Area
in the Master Suite.
This is a calm, serene space
although there is quite a collection
of fabric and patterns. The draperies
are in a cotton print from Colefax and
Fowler called, "Leaf Stripe", in aqua.
Don't get excited, it has been discon-
tinued. The simplicity of the cotton
in the grandeur of this room, makes the
room very approachable. The
Chippendale style settee is
covered in a French crushed
velvet and made more cozy
with the addition of the
orchid throw. The wing chair
is so inviting, in its cotton
twill banded in the crushed
velvet of the settee.Just captured
in the lower right corner is a glimpse of
the Sheraton settee in,
Bowood from Colefax.
Posted by Picasa
A breakfast room to love. It is the life connection between the rear of the house, and the kitchen. It is where all the action is, accept for what's on the T.V. This is totally functional simplicity. Nothing superfluous, except the dog. Sorry,
Basil! Your contribution is movement! Anyone have a treat?
Posted by Picasa
All the pretty little details.
The ruffles on the pillows, with
fringe trims on the hems to
scalloped self-edging on the
tableskirts. Just a corner
to savor and enjoy!
Posted by Picasa
This Sunny Day Salon is
so exhilerating to be in.
It is a double cube. 16' high
to the lavender ceiling. It
was designed on an
European country house.
The architecture is
breathtaking, and I
hope we it justice.

This is new construction,
but it doesn't feel it. It
seems as though there
is a permance and
security to it that has
been enhanced by time.
That could be the
concrete slab construction.
Color lifts the spirits and
delights the soul, and
that is what I attempted
to do here, delight the
Posted by Picasa
Buyers veered away from this house
because of the former kitchen. Now
how do you think they would react?
Before a small galley kitchen existed
in one end of the room, we took a
different approach. To use the
whole room as kitchen with eating
area under the Palladian window.
Of course, we added the window, and also
changed the openings into the kitchen, so
it could be connected easily to the new second
rear entrance. Both walls are filled with cabinetry
and a large working island is in the center.
It is where everyone congregates for great
conversation and great food!
Posted by Picasa

The passage from the kitchen to the family room was completely re-configured. By creating a smaller, lower ceiling
space to connect the two rooms; the adjoining room seem more special by the contrast of the spaces. The intimate
passage has clerestory windows allowing light to filter into this most interior space, but they also add architectural interest and elevate what could have been a pedestrian space. Why is foot traffic a bad thing? Oh, yeah, we all want chauffeurs and limos! Except sometimes, appreciating details in architecture is best done on foot. After all, this is a pedestrian space, one traverses it on foot. The windows also change the scale of this passage from residential to human scale. An interesting idea, the freezer and the refrigerator were divided on either side of the archway for balance, symmetry, and simple convenience. The passage connects the fireplace with the range, uniting the symbolic hearth of the home with the actual hearth. Sometimes the heart, too!
Posted by Picasa